Eläin voi olla tajuton useasta syystä. Se on voinut syödä jotain sopimatonta (esimerkiksi ksylitoli), sillä voi olla epileptinen kohtaus, sydänperäinen pyörtyminen tai jokin muu sairaskohtaus. Limakalvojen väri kannattaa tarkastaa suusta tai silmän sidekalvolta: normaaliväri on vaaleanpunainen, kissoilla väri on vaaleampi kuin koirilla. Jos limakalvot ovat aivan vaaleat, on eläimellä mahdollisesti verenkierron häiriötila, esimerkiksi shokki tai sisäinen verenvuoto.
Tarkista ensin, hengittääkö eläin ja lyökö sen sydän. Jos eläimellä on hengitysteiden tukos, pyri avaamaan tukos. Tukoksen voi avata joko sormin, roikottamalla pientä koiraa tai kissaa takajaloista ja ravistelemalla kevyesti tai ns koirien Heimlichin otteella. (lisää kuva)
Jos eläimellä on hengityspysähdys, koiralle voi antaa tekohengitystä. Suu suljetaan käsin tiiviisti ja koiran sieraimiin puhalletaan tiiviisti 10-12 kertaa minuutissa niin, että rintakehä saadaan kohoamaan.
Jos eläimellä on sydänpysähdys, voidaan sitä yrittää elvyttää painelemalla. Pienellä koiralla tai kissalla painelu suoritetaan yhdellä kädellä niin, että peukalo laitetaan rintakehän toiselle puolelle, keskikokoista koiraa painellaan kahdella kädellä kädet eläimen molemmin puolin ja isoa koiraa, kuten ihmistä. Rintakehää pyritään painamaan noin 1/3 sen leveydestä ja annetaan palautua ennen seuraavaa painallusta. Normaalirakenteista koiraa ja kissaa elvytetään kylkimakuuasennossa, tynnyririntaista koiraa selällään. Painelutiheys vähintään 100/min. (lisää kuvat)
Jos eläintä elvyttämässä on kaksi henkilöä, toinen keskittyy painelemiseen ja toinen tekohengitykseen. Jos elvytät yksin, annetaan tekohengitystä kaksi kertaa noin 30 painalluksen välein.
Jos eläimellä on epileptinen kohtaus tai kouristuskohtaus, sitä tulisi yrittää estää vahingoittamasta itseään, jotta eläin ei pääse putoamaan, lyömään päätään tai vahingoittamaan itseään. On varottava, että eläin ei kouristaessaan pääse puremaan auttajaa. Kohtaukset lievittyvät usein itsestään muutamassa minuutissa. Jos kohtaus kestää yli 5 min, on otettava yhteyttä eläinlääkäriin, sillä pitkäaikaisesta kouristelusta voi tulla elinvaurioita elimistön lämmön kohoamisen vuoksi.
Jos eläin on tajuton, aina tulisi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin lisäohjeiden saamiseksi.